گاهان، خبرنامه مركز حفظ و پژوهش موسيقي ايراني
 

 
گاهان خبرنامه داخلي مركز حفظ و پژوهش موسيقي ايراني است. گاهان را از آن خود بدانيد و ما را از فعاليت هايتان باخبر سازيد. گاهان با اشتياق فراوان از مقالات و مطالب اعضاء محترم مركز و نيز استادان گرامي استقبال مي كند. اميدواريم به ياري شما در آينده فعاليت هايتان را بيش از اين منعكس كنيم
 
 
   
 
Wednesday, October 08, 2003
 
حسين سالك و تصانيف رضاقلي خان تجريشي


سي دي مجموعه موسيقي ايراني (1) با عنوان رضاقليخان تجريشي (تصنيف 1) توسط موسسه فرهنگي هنري آواي مهرباني منتشر شده است که شامل 22 تصنيف به همراه متن اشعار و ديسکوگرافي (صفحه شناسي) مي باشد. در اين مجموعه حسين سالک (عضو پيوسته مرکز) استخراج اشعار و ضبط صفحات و ديسکوگرافي صفحات را به عهده داشته است. ديگر همکاران اين مجموعه عاصمه فندرسکي، سلمان سالک، محسن محمدي و امير منصور هستند.
از اين مجموعه 3 اثر ديگر با عناوين : سيد حسين طاهرزاده 1 و 2 و تار ميرزا حسينقلي در دست انتشار است.
مراکز فروش :
انتشارات پارت : روبروي دانشگاه تهران
انتشارات سحر: روبروي دانشگاه تهران
فروشگاه بتهوون : چهارراه وليعصر
فروشگاه نويد : ميدان انقلاب، جنب سينما مرکزي
فروشگاه حصار : تجريش، بازارچه قائم
کتاب مهناز : يوسف آباد



Tuesday, August 19, 2003
 
شيوه جناب ميرزا در نوازندگي تار

مرحوم آقا حسينقلي معروف به جناب ميرزا به تائيد همگان تواناترين نوازنده تار در طول تاريخ بوده چنانچه به گفته يكي از شاگردانش آقا حسينقلي پايه ساز را بجائي رسانيد كه كميت ديگران لنگ شد .
از اين استاد بزرگ موسيقي صفحاتي بجامانده كه هر چند بيانگر تمامي زيبائي هاي ساز استاد نيستند اما با گوش دل سپردن به آنها ناخود آگاه اين سروده عارف بياد ميايد كه:

كاسه تار بعد از او زيبد كه درآن عنكبوت بندد تار



اما خوشبختانه كيفيت اين صفحات در حدي هست كه بتوان شيوه استاد را بررسي نمود و ما اين پژوهش را بر اساس محورهاي اساسي موسيقي ايران انجام ميدهيم.
اين محورها عبارتند از: صدا، فواصل، گردش نغمات، وزن، تزئين و تكرار

1- صدا:صداي ساز استاد صدائيست كه از شاهنامه فردوسي، غرليات حافظ وسعدي، گنبد مسجد جامع اصفهان وخط مير عماد ميشنويم و براي خلق اين صداي زيبا از عوامل زير استفاده شده:

الف – نوع وساختمان سازي كه بكار گرفته شده كه به احتمال زياد صنعت هنرمند بزرگ استاد فرج اله است.

ب- نحوه گرفتن ساز: آقا حسينقلي ساز را بر روي سينه مي گرفته و اين امر نيز باعث مي شده كه صداي ساز بازتر شود زيرا بدين ترتيب سطح تماس كاسه با بدن كمتر شده و از طرفي محل تماس كاسه با بدن (قفسه سينه) نيز در ايجاد صدائي روشن و درخشنده و در عين حال محسوستر و قابل لمستر داراي نقش بسزائي ميباشد.

ج – نحوه مضراب زدن: قرار گرفتن تار بر روي سينه و نگه داشتن كاسه توسط ساعد دست باعث ايجاد نقطه اتكائي ميشود كه با وجود آن انرژي لازم براحتي از كتف و آرنج به مچ دست و از آنجا به مضراب منتقل ميگردد و به اين طريق ميتوان با كمترين دامنه حركت از مضرابهاي قوي و مغزدار و در عين حال سريع و با شدت نواختهاي مختلف بهره مند شد.

د- انتخاب مضراب مناسب كه احتمالا داراي موم بيشتر و فلز كوچكتر بوده و همچنين جنس فلز مضراب و شكل آن بي تاثير نخواهد بود البته لازم به ذكر است كه تمام موارد ياد شده فقط وسيله بوده و اصل همان ذوق سليم و معرفت نوازنده است كه در هر موردي زشت را از زيبا تشخيص ميدهد و از وسايل در جهت خلق زيبائي استفاده مينمايد كما اينكه در مورد آقاحسيقلي نقل است كه هر سازي كه دست ميگرفتند همان صداي مطلوب را ايجاد ميكردند و يا شاگردان كه خيال ميكردند راز توانائي استاد در مضراب اوست روزي مضرابش را ربوده اما با كمال تعجب چيز فوق العاده اي در مضراب استاد نمي يابند .

2-فواصل: با بررسي پرده بندي ساز آقاحسينقلي در مييابيم كه اين پرده بندي كاملا منطبق است با آنچه صفي الدين و مراغه اي و ديگر دانشمندان در كتابهاي خود آورده اند مثلا در دستگاههاي چهار گاه و همايون و اصفهان فواصل بر اساس نوع ملايم چهارم (ج ط ج) است و اساس پرده بندي ساز استاد همان تقسيمات هفدهگانه در يك اكتاو ميباشد با اين تفاوت كه دو نغمه ب و يز در عمل حذف شده و پانزده فاصله در يك اكتاو داريم و به همين دليل تعداد پرده هاي بسته شده برروي دسته تار آقاحسيقلي 22پرده ميباشد .

3-گردش نغمات: در آثار اقا حسينقلي گردش نغمات در محدوده دانگ بوده و فواصل پيوسته و حركت از بم به زير ميباشد و گسترش گوشه ها بوسيله دانگهاي پيوسته انجام ميگيرد. عبور از گوشه اي به گوشه ديگر بامهارت و زيبائي اعجاب آور و در حد اعجاز صورت ميگيرد. به اينگونه كه هرگوشه استقلال و محتواي خود را دارد و فضائي متفاوت بوجود مي آورد اما با اين حال به علت انسجام و بافت قوي و ارتباط معنوي گوشه ها يك وحدت زيبا از ابتدا تا انتها حكمفرماست و اين نشانگر يكي شدن نوازنده با موسيقي است كه اين امر در مورد جناب ميرزا به عنوان يك رديف دان درحد اعلاء خود مي باشد

4-وزن: نمونه هاي زيباي اجراي ادوار ايقاعي را ميتوان در آثار آقاحسيقلي مشاهده نمود از جمله پيشدرآمدهاي ماهور تصنيف چهارگاه و شهرآشوب چهارگاه، ازلحاظ تمپو (سرعت)، تغيير در اين عامل (كند و تند شدن سرعت) يكي از عوامل ايجاد حركت در كارهاي جناب ميرزاست كه همراه با تغيير شدت نواخت در ريزها و تكها حركتي نشاط انگيز ايجاد ميكند .

5- تزئين و تكرار: علاوه بر تزئين و تكرارهائي كه جزو ساختار رديف بوده و در كار آقاحسينقلي به زيبائي مورد استفاده قرارگرفته ميتوان در اين قسمت به نحوه اجراي مضراب ريز و همچنين واخوان اشاره كرد.
ريزهاي آقاحسينقلي به حدي پيوسته و مرتب و به هم بافته شده است كه هر قدر هم دور نوار را كم كنيم باز اين پيوستگي و تنيده شدن راست و چپ ها از بين نميرود و با ايجاد شدت نواختها و سرعتهاي متفاوت و حالت اجراء (از نظر زمان بين راست و چپ ها در ريز)، ريزهاي متنوع، متناسب با موقعيت ساختاري ريز بوجود مي آيد كه زيبائي وصف ناپذيري دارند، همچنين استفاده بجا و متناسب از واخوان درتمام طول نوازندگي از ويژگي هاي جناب ميرزا است و ايشان از اين دو عنصر بگونه اي استفاده ميكنند كه در عين اينكه بافت و زمينه و بستر نغمات را ايجاد مي نمايند و انگار كه بگوش نمي آيند اما با حذف حتي يك واخوان يا ريز فوراً جاي خالي آن احساس ميشود و به كار لطمه مي خورد و شايد بخاطر همين حساسيت هاست كه جناب ميرزا از تار پنج سيم استفاده ميكرده و هرجا تاري باشش سيم به او ميدادند بلافاصله سيم ششم (زير واخوان) را باز مي كرده و بعد مي نواخته اند .
با بررسي آثار آقاحسيقلي مي توان گفت كه نجوه بيان موسيقي جدي است و تمام ويژگيهاي موسيقي سنتي را دارا مي باشد و با اينكه داراي تكنيك فوق العاده بالائيست اما جنبه ويرتئوزيته و نشان دادن مهارت و كسب شهرت ندارد.
نكته اي كه با توجه به آثار قدما به آن پي ميبريم اينست كه همه آنها اين موارد را رعايت مي نمودند اما آنچه جناب ميرزا را از ديگر اساتيد زمان خودش ممتاز مي نمايد رسيدن به حد كمال در تمامي محورهاي ياد شده مي باشد تا حدي كه اين زيبائي در ظاهر نيز نمودار شده بطوري كه اگر هيچ صفحه اي از جناب ميرزا باقي نمي ماند، تنها از ديدن تصوير ايشان كه به زيبائي ساز را در آغوش گرفته است مي توانستيم صداي زيباي ساز ايشان را به گوش جان بشنويم .
(سيدوحيد بصام )

 
صد و يك سال با صبا

برنامه صد و يك سال با صبا به مناسبت بزرگداشت استاد ابوالحسن صبا به مدت پنج شب توسط موسسه فرهنگی" آواها و بناها " برگزار مي شود.اين برنامه شامل دوقسمت ميباشد در يک قسمت استاد داريوش پيرنياکان وآقای حميد رضا نوربخش به اجرای سازوآواز می پردازند و در قسمت ديگر گروه"سپهر" که اعضاء آن همگی عضو پيوسته "مرکز حفظ و پژوهش موسيقی" مي باشند به اجرای برنامه می پردازند .


برنامه گروه سپهر به شرح زير ميباشد:

1- چهارمضراب نوا ( براساس اجرای استاد ابوالحسن صبا)
2- تکنوازی
3- تصنيف قديمی" نبود زرخت قسمت ما غير نگاهی ..." (بر اساس اجرای استاد عبدالله دوامی)
4- تکنوازی
5- تصنيف قديمی "به تومشغول بود ..." ( بر اساس اجرای رضا قلی خان
تجريشی)
6- رنگ نوا

اعضاء گروه:
مسعود رستمی سه تار
احسان عابدی نی
حسين سالک کمانچه
بهنام معيريان عود
احمد رضاخواه سنتور
بهاره فياضی تار
آساره شکارچی ضرب

گروه سپهر از سال 1379 با تشويق استاد مجيد کيانی وبا هدف باز سازی آثار استادان قديمی تشکيل شده وبه مدت دو سال ازراهنمائيهای استادان داريوش طلايی و داريوش پيرنياکان استفاده کرده است که ازايشان قدردانی می شود.
 
دومين گردهمايي اعضاي مركز

دومين گردهمائی اعضاء مرکزحفظ وپژوهش موسيقی در تاريخ چهارشنبه 5 شهريور ساعت 17 تا 19 به شرح زيربرگزار مي شود:

1-تکنوازی سنتور استاد مجيد کيانی
2- تکنوازی تار مريم تژده
3- تکنوازی سنتور نعمت الله قنبری
 
گروه شهنازي در تالار وحدت

کنسرت گروه "شهنازي" به سرپرستي استاد داريوش پيرنياکان و آواز حميد رضا نوربخش به يادمان استاد علي اکبر شهنازي به مدت سه شب (30و31مردا د و1شهريور) در تالار وحدت برگزار شد. متأسفانه تا اين لحظه گزارش كاملي از اين برنامه كه استاد تار و سه تار مركز آن را سرپرستي مي كرد به دست ما نرسيده است. اميدواريم در آينده در اين مورد مطلب كاملتري ارائه كنيم.
 
اتاق شماره 14 !

به اطلاع اعضاء مرکز می رسانيم که اتاق شماره 14 جهت انجام امور مربوط به گردهماييهای ماهانه در نظر گرفته شده است. لذا دوستانی که مايل به اجرای موسيقی در اين برنامه ها مي باشند و مي توانند روزهای دوشنبه وچهارشنبه ساعات17-14 به اين اتاق مراجعه کنند و يا با آقاي فضلی هماهنگی های لازم را انجام دهند.

Friday, August 15, 2003
 
برنامه جشنواره جهاني سنتور




دوشنبه 10 شهريور 1382:

-Viktoria Herencsar از مجارستان
-Rahul Sharma & Shafaat Ahmed Khan از هند
-تنفس
-Majid Kiani از ايران

سه شنبه 11 شهريور 1382:

-Yangqin Zhao از چين
-Angello Malikov از بلغارستان
-تنفس
-Saeed Sabet & Mohammad Esmaiili از ايران

چهار شنبه 12 شهريور 1382:

-Barbara Schirmer از سوئيس
-Marios Papadeas از يونان
-تنفس
-Majid Kiani از ايران

پنج شنبه 13 شهريور 1382:

-Martina Krigovska از اسلواكي
-Katsierina Anokhina از روسيه
-تنفس
-Saeed Sabet & Mohammad Esmaiili از ايران

شروع برنامه ها از ساعت 20:00 است.
بهاي بليط هر شب 5000 تومان و بهاي بليط براي خريد يكجاي هر چهار شب 16000 تومان مي باشد.
محل فروش بليط: فرهنگسراي نياوران
شماره تماس واحد موسيقي : 2282020


(برگرفته از گروه سروستاه
groups.yahoo.com/group/sarvsetah)

اطلاعات كامل جشنواره در آدرس زير موجود است
www.santourfestival.blogspot.com


Wednesday, July 23, 2003
 


اولين جشنواره جهاني سنتور

به ياري يزدان، اولين جشنواره جهاني سنتور از 10 تا 13 شهريور (1 تا 4 سپتامبر) امسال (ساعت 20:00) در فضاي باز فرهنگسراي نياوران برگزار مي‌شود.
در اين جشنواره علاوه بر نوازندگاني از كشورهاي مختلف جهان، اساتيد گرانقدرمان از ايران همچون مجيد كياني(مدير محترم مركز)، پرويز مشكاتيان، ارفع اطرايي، پشنگ كامكار، رضا شفيعيان و ... نيز به اجراي سنتور خواهند پرداخت.
در كنار كنسرت هاي شبانه، كارگاه هاي آموزشي نيز به صورت رايگان توسط نوازندگان خارجي برگزار خواهد گرديد. ايجاد سايت خبري اختصاصي جشنواره از ديگر فعاليت هاي جانبي اين جشنواره است كه خانم مينو زهرايي و فرشاد توكلي (اعضاي مركز) در آن همكاري خواهند داشت. دعوت از نوازندگان خارجي و داخلي، هماهنگي هاي اجرايي و ... از جمله مسئوليت هايي است كه بر عهده فرشاد توكلي عضو پيوسته مركز بوده است.


اطلاعات كامل جشنواره در آدرس زير موجود است
www.santourfestival.blogspot.com



Monday, July 14, 2003
 
فرهنگسراي بانو و سنتور مينو زهرايي



چندي است كه فرهنگسراي بانو اقدام به برگزاري نشست هاي فرهنگي – هنري براي بانوان كرده است. اولين نشست در اين فرهنگسرا كه در يكشنبه يازدهم خرداد ماه برگزار گرديد با اجراي دستگاه ماهور توسط خانم مينو زهرايي عضو وابسته مركز همراه بود.
 
ميزگردهاي بررسي نوازندگي تار و سه تار در راديو فرهنگ
برنامه نيستان راديو فرهنگ در ادامه سلسله ميزگردهاي تخصصي خود در باره موسيقي دستگاهي به بررسي سازهاي تار و سه تار و شيوه هاي نوازندگي آنها پرداخت. در اين سلسله ميزگردها كه در فروردين ماه و ارديبهشت ماه از اين شبكه راديويي پخش گرديد چند تن از اعضاي مركز نيز به عنوان كارشناس شركت داشتند. سيد وحيد بصام (عضو پيوسته) سلمان سالك و بهروز مبصري در سلسله ميزگردهاي تار حضور داشتند. فرشاد توكلي (عضو پيوسته) ديگر عضو مركز بود كه در سلسله ميزگردهاي سه تار حضور داشت. در اين برنامه ها آثار استاداني چون ميرزاعبدالله، ميرزاحسينقلي، درويش خان، علي اكبر شهنازي، مرتضي ني داود، ابوالحسن صبا، سعيد هرمزي، يوسف فروتن، نورعلي برومند، عبدالحسين صبا مورد بررسي قرار گرفتند.
 
شيوه هاي نوازندگي تار در دانشگاه سمنان
دانشگاه آزاد سمنان 16 ارديبهشت ماه شاهد برگزاري كنسرت پژوهشي سيد وحيد بصام (عضو پيوسته مركز) بود كه به بررسي شيوه هاي نوازندگي تار و به خصوص شيوه استاد بزرگ تار ”ميرزاحسينقلي“ اختصاص داشت. بصام در انتهاي برنامه كه با استقبال خوب دانشجويان و هنرمندان سمنان روبرو شده بود به اجراي دستگاه ماهور پرداخت.
 
انتشار كتاب موسيقي آوازي ايران
كتاب ”موسيقي آوازي ايران“: رديف عبدالله دوامي، اثر ارزشمندي است كه به تازگي به اهتمام و آوانويسي نوازنده و پژوهشگر گرانقدر مركز آقاي مهران مشكري انجام پذيرفته است. اين اثر كه توسط مؤسسه فرهنگي سروستاه و با حمايت و همكاري فرهنگستان هنر و انجمن موسيقي منتشر شده است شامل آوانويسي رديف استاد دوامي و بر اساس نوارهاي خوانده شده توسط ايشان است. مشكري كه به حق در كار خود موفق بوده است، تمام اثر را به دو صورت ساده (شامل خط كلي آهنگ) و نيز دقيق (شامل ذكر تمام جزئيات) آوانگاري كرده است. كتاب در 1000 نسخه و به قيمت 6500 منتشر شده است كه علاقمندان مي توانند از كتاب فروشي هاي معتبر موسيقي آن را تهيه نمايند.
 
كتاب رايانه اي مقاصدالالحان
فريد خردمند (نوازنده ضرب و عضو پيوسته مركز) به همكاري نويد خردمند، مدت هشت ماه كار بي وقفه آماده سازي نسخه رايانه اي كتاب مهم و باارزش مقاصدالالحان را بر عهده داشته است. اين كتاب رايانه اي به اهتمام بنياد آفرينش هاي هنري نياوران و همكاري انجمن موسيقي ايران به زودي در دسترس عموم قرار خواهد گرفت. اين كتاب رايانه اي شامل نسخه خطي مقاصدالالحان به خط زيباي عبدالقادر است كه فريد خردمند با كار فراوان نسخه ويرايش شده اي (از نظر تصويري) را نيز به انضمام نمونه اصلي آن آماده كرده است.
 
كنسرت هاي ماهانه در سالن اصلي مركز

مركز حفظ و پژوهش موسيقي ايراني از اين پس، از ساعت 17 تا 19 اولين چهارشنبه هر ماه شاهد برگزاري كنسرت هاي موسيقي دستگاهي در سالن اصلي اين مركز خواهد بود. آن گونه كه مديريت محترم مركز اعلان كرده اند هدف از اجراي موسيقي در اين برنامه ها، توجه به ارزش هاي معنوي و هنري موسيقي دستگاهي (رديف)، حفظ و ارائه اين ارزشها در بين علاقمندان، شناخت و درك جنبه هاي گوناگون اين نوع موسيقي توسط اعضاء مركز، و نيز ايجاد ارتباط و صميميت بيشتر بين اعضاء مركز و اساتيد آن و همچنين ايجاد همدلي و همفكري بين اجراكنندگان مي باشد.
نقش تكنوازي در اين اجراها با توجه به جايگاه و اهميت بديهه سرايي و تكنوازي در اين موسيقي، از اهميت بيشتري برخوردار است و تمامي اعضاي پيوسته مركز مي توانند از اين فرصت براي ارائه تكنوازي استفاده كنند. اين در حالي است كه در اجراهاي دونوازي، سه نوازي و يا گروهي اعضاء وابسته نيز فرصت همكاري خواهند داشت. اين برنامه ها كه با حضور استادان و اعضاء مركز (اعم از پيوسته، وابسته و افتخاري) برگزار خواهد شد بر اساس تصميم شوراي تخصصي مركز بايد مبتني بر موسيقي دستگاهي (رديف) و شيوه هاي مورد تأئيد شوراي مركز انجام پذيرد. لازم به ذكر است كه در هر برنامه قسمتي به اجراي سخنراني و يا نوازندگي استادان مركز اختصاص خواهد داشت.
اولين برنامه از اين سري كنسرت ها در چهارم تيرماه سال جاري با سخنراني استاد مجيد كياني مديريت محترم مركز آغاز خواهد شد. در اين برنامه همچنين شاهد اجراي تار به شيوه استاد بزرگ تار ”ميرزاحسينقلي“ توسط آقاي سيدوحيد بصام و نيز اجراي گروه ”سپهر“ مركز خواهيم بود. مشروح برنامه گروه بدين قرار است:
 پيش درآمد افشاري يوسف فروتن
 تكنوازي
 تصنيف ”نمي دانم چه در پيمانه كردي“ عارف قزويني
 تكنوازي
 تصنيف ”دل مي رود زدستم“ بر اساس صفحه قديمي

اعضاء گروه:

1. آساره شكارچي ضرب
2. بهاره فياضي تار
3. احسان عابدي ني
4. بهنام معيريان عود
5. حسين سالك كمانچه
6. احمد رضاخواه سنتور
7. مسعود رستمي سه تار

لازم به ذكر است كه گروه ”سپهر“ در سال 1379 به تشويق استاد مجيد كياني، مدير محترم مركز حفظ و پژوهش موسيقي ايراني، و باهدف بازسازي و فراگيري آثار اساتيد قديمي موسيقي دستگاهي (رديف)، توسط اعضاء مركز شكل گرفت و حدود 2 سال از راهنمائي هاي ارزنده استادان داريوش طلائي و داريوش پيرنياكان بهره ها برد، كه نهايت سپاس و قدرداني را از اين دو استاد بزرگوار ابراز مي داريم.

 
بزرگداشت زنده ياد استاد محمدعلي حداديان


AirBoard

مراسم بزرگداشت زنده ياد استاد محمدعلي حداديان، به پاس زحمات و تلاشهاي هنري آن استاد بزرگوار، با همكاري ”مركز حفظ و پژوهش موسيقي ايراني“ و ”دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران“ در تاريخ 17/ 2/ 1382 و در تالار شهيد آويني اين دانشكده برگزار گرديد.

اين مراسم كه با حضور و استقبال چشمگير دوستداران و آشنايان آن استاد فقيد روبرو شده بود در ساعت 17:30 و با قرائت زندگي نامه ايشان توسط فرشاد توكلي ـ مجري برنامه – آغاز شد. سپس استاد مجيد كياني مدير محترم مركز حفظ و پژوهش كه از دوستان بسيار نزديك و مورد علاقه شادروان حداديان بودند خاطرات و شرح حالي از ايشان بيان كردند و در آخر سخنان خود، تصنيف قديمي ”همچو فرهاد“ را به ياد ”فرهاد“ گونه بودن ايشان در موسيقي خواندند.
برنامه با تار استاد داريوش پيرنياكان در آواز بيات اصفهان ادامه يافت و پايان بخش قسمت اول برنامه نمايش فيلم كوتاهي از سخنراني پژوهشي استاد حداديان در شهر اراك بود. اين فيلم كوتاه با اجراي زيبا و گيراي گوشه نصيرخاني از دستگاه ماهور توسط استاد به پايان مي رسيد.

 
يادي از سرو برومند موسيقي ايران




نام ”مركز حفظ و اشاعه موسيقي ايراني“ بدون شك تداعي كننده نام استاد بزرگ موسيقي هنري ايران نورعلي برومند است و نمي توان بي ياد او از اين مركز سخن گفت. در اين جايگاه برومند نه به خاطر تسلط بي نظيرش بر موسيقي دستگاهي ايران و نه به عنوان كسي كه رديف ميرزا عبدالله را در خاطر داشت ارج نهاده مي شود كه به پاس خودآگاهي و درك عميقش از زمان و تعهدي كه پايبندش بود و نيز بر پايبندي به آن تشويق مي كرد در خاطرها ماندگار خواهد بود. اين تعهد و رادمردي در آن، بي شك تحول عميقي در موسيقي دستگاهي ايران به وجود آورد؛ تحولي حقيقي و نوآوري اي واقعي. پس براي ما برومند گنجينه اي فرهنگي و راهنمايي است كه ما را به هويت ملي و فرهنگي خويش پيوند مي دهد؛ به آن چه ما را ”ما“ خواهد ساخت.

AirBoard


نورعلي برومند در سال 1285 شمسي در تهران متولد شد. پدرش ميرزا عبدالوهاب خان به موسيقي علاقه بسيار داشت و خانه‎اش محل رفت وآمد استادان و بزرگان موسيقي آن زمان همچون عارف قزويني، طاهرزاده و… بود. در كودكي به خوبي ضرب مي نواخت و يكبار هم عارف را با ضرب همراهي كرد كه بسيار مورد توجه و تحسين عارف قرار گرفت. چندي بعد به كلاس درويش‎خان راه يافت و نواختن تار را آغاز كرد و در اين زمان بود كه با ابوالحسن صبا كه بعدها نوازنده چيره‎دست سه تار شد آشنا گرديد. در حدود سال 1299 براي فراگيري علم طب به آلمان سفر كرد. اين سالها سالهاي مهمي براي برومند بود. فراگيري زبان آلماني و مطالعه آثار ادبي مهم غرب به اين زبان، شناخت موسيقي هنري اروپا و آشنايي دقيق با خصوصيات اجرايي اين موسيقي مواد و مصالح رسالت آينده برومند را فراهم كردند. اين سالها با خاطره خوشي به پايان نرسيدند. بيماري چشم در آخرين سال تحصيل بينايي برومند را گرفت. معالجات و مداواي آن روز براي برومند ثمري نداشت. چشم هاي برومند براي هميشه بسته شد. گويي سرنوشت آفتاب را از نورعلي دريغ كرد تا از او خورشيدي ديگر در عالمي ديگر بسازد. بازگشت به ايران (1313) به معني وقف كامل زندگي براي موسيقي بود. 12 سال شاگردي حبيب سماعي (1313- 1325)، فراگيري رديف ميرزاعبدالله و شاگردي اسماعيل قهرماني به مدت 12 سال (1321 – 1333)، ضبط و بررسي رديف آوازي سيدحسين طاهرزاده از جمله فعاليت هاي برومند در اين سالهاست.

از ديگر فعاليت هاي وي مي توان به موارد زير اشاره كرد:
استاد زبان آلماني دانشكده زبان و ادبيات دانشگاه تهران (1339-1344)، استاد عالي گروه موسيقي دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران (1344- 1355)، استاد مشاور مركز حفظ و اشاعه موسيقي ايران (1349 – 1351)، ضبط رديف ميرزاعبدالله با تار (1352)، سخنراني و تدريس موسيقي ايراني در دانشكده اتنوموزيكولوژي دانشگاه ايلي نويز آمريكا (1347)، دعوت از استادان و پيشكسوتان موسيقي دستگاهي به دانشگاه و مركز حفظ و اشاعه و تشويق آنان به انتشار و ارائه آثار باارزش. تلاش هاي دلسوزانه برومند در زمستان سال 1355 با غروب خورشيد زندگي اش به پايان رسيد هرچند كه آن زمان نزديك به چهل سال بود كه چشم از جهان فروبسته بود.
يادش گرامي است و راهش پر رهرو.




Saturday, June 28, 2003
 

با آغاز فصل نوين فعاليتهاي مركز حفظ و اشاعه موسيقي ايران كه تحت عنوان "مركز حفظ و پژوهش موسيقي ايراني" صورت مي گيرد، مطلع ساختن اعضا از فعاليتهاي اين مركز، امري ضرور به نظر مي رسيد.
ازاين رو برآن شديم كه اين مهم را – علي رغم كمترين امكانات – به انجام رسانيم . بضاعت امروز ما چيزي جز لطف الهي راهنمايي استادان و عشق به موسيقي اي كه نيكش مي دانيم نيست واين البته سرمايه اندكي به شمار نمي آيد.
براين اساس ، از آنجا كه موسيقي دستگاهي ، موسيقي همه ايرانيان است اين وبلاگ مي كوشد تا با پرهيز ازيكسونگري و تعصب ، تنها درحيطه موسيقي هنري گام برداشته وراه خود را از لابلاي اهداف نوين مركز پيدا كند. دراين راستا خواهيم كوشيد تا فعاليتهاي مركز را بصورت اخبار ونقطه نظرات اساتيد و پژوهشگران را درقالب مصاحبه و يا مقاله هاي كوتاه ارائه كنيم .
بي شك كاستي هاي اين تلاش بيش از ان است كه دربيان آيد. بدين جهت چشم اميد به ياري همه آناني گشوده ايم كه قلبشان به عشق هنر اين سرزمين مي تپد. هنري كه جز ستايش نيكي ومهر نيست .

ما بدان مقصد عالي نتوانيم رسيد
هم مگر پبش نهد لطف شما گامي چند

 

 
 
بايگاني خبرها

 
  مركز حفظ و پژوهش موسيقي ايراني : تهران،خيابان استاد نجات الهي(ويلا)، جنب بانك انتقال خون، كوچه صارمي  

Home